Πανδοχείο

Πρώτα φαντάστηκα ένα πανδοχείο φιλοξενίας των συγγραφέων που (με) ταξίδεψαν σε αμέτρητους μυθοπλαστικούς τόπους. Εφόσον δεν έχω πάψει να συνομιλώ μαζί τους, τώρα είναι σειρά μου να τους προσκαλέσω στο δικό μου προσωπικό σύμπαν. Έπειτα σκέφτηκα πως, αν τα αλλοτινά πανδοχεία αποτελούσαν τόπους συνεύρεσης ταξιδιωτών των οποίων οι δρόμοι μπορεί και να μην διασταυρώνονταν ποτέ, τότε αυτό εδώ επιθυμεί να είναι ένα αντίστοιχο εντευκτήριο όλων εμάς που ταξιδεύουμε στους δρόμους της λογοτεχνίας.
Σαφώς και υπήρχαν βέβαια βασανιστικές προσωπικές ανάγκες: η τήρηση ενός ημερολογίου αναγνωστικών εμπειριών, η ευγενής δοκιμασία σε έκφραση και γραφή, η ψυχαγωγική εμπειρία της αισθητικής κατασκευής ενός – έστω και ψηφιακού – κόσμου. Κυρίως όμως δύο θέλγητρα αποδείχτηκαν ακαταμάχητα: αφενός η προσωπική διαδικασία μόρφωσης και πνευματικής βελτίωσης (εφόσον ένα βιβλιοκριτικό σημείωμα απαιτεί συνεχή επιστημονική – θεωρητική κατάρτιση και έρευνα), αφετέρου η ευκαιρία να μοιραστώ αναγνωστικές ηδονές και σκέψεις.
Φυσικά ούτε λόγος για την πολυσυζητημένη αντικατάσταση της παραδοσιακής - έντυπη κριτικής από τα ιστολόγια. Η κριτική σήμερα είναι απαραίτητη όσο ποτέ (όσο κι αν συρρικνώνεται σημαντικά από τον Τύπο), απλώς τα blogs προσθέτουν: περισσότερη ύλη και απόψεις, νέες οπτικές γωνίες και ερμηνείες, κείμενα περισσότερο εύληπτα, ανάδειξη τίτλων που έμειναν στην αφάνεια, κάλυψη μεγαλύτερου μέρους της λογοτεχνικής παραγωγής και δη σε συχνότερη βάση, αισθητικό εμπλουτισμό (φωτογραφίες, σκίτσα κ.λπ. των συγγραφέων ή και άλλες εικόνες), συνομιλίες με περισσότερους λογοτέχνες, ακόμα κι έναν ανεπίσημο πλην ενδιαφέροντα χάρτη της σύγχρονης λογοτεχνικής πρόσληψης.
Μέχρι σήμερα στο Πανδοχείο έχουν συγκεντρωθεί σημειώματα για θελξικάρδια βιβλία (οικειοποιούμαι το επίθετο από την Ζυράννα Ζατέλη) και μουσικές. Θα ήμουν ευτυχής αν το Πανδοχείο και άλλα ιστολόγια αποτελέσουν «περιβόλια» κειμένων, προτάσεων και διαλόγου, αλλά και κομμάτι μιας ευρύτερης αναγνωστικής κοινότητας, όπου λογοτέχνες, κριτικοί, ιστολόγοι και αναγνώστες συνομιλούν για την λογοτεχνία. Και μια ζεστή σάλα όλων εμάς που δεν μπορούμε να διανοηθούμε μια ζωή χωρίς αναγνώσεις, αναγνώσεις που μας κάνουν καλύτερους αλλά και μας προσφέρουν λογοτεχνημένες ιδέες για καλύτερη ζωή.

Λάμπρος Σκουζάκης

http://pandoxeio.wordpress.com