Β ι β λ ι ο κ α φ έ

Το ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ άνοιξε τον Ιούνιο του 2006, προκειμένου να στεγάσει τις απόψεις μου για την τρέχουσα ελληνική βιβλιοπαραγωγή. Είναι στην ουσία μια κάβα αναγνωστικών γεύσεων, μια κουζίνα απόψεων και κρίσεων για το μυθιστόρημα, το διήγημα, την ελληνική και ξένη πεζογραφία.

-Ανάγνωση σημαίνει θαλπωρή, καφές να αχνίζει στο φλιτζάνι και κέικ σοκολάτα στο πιάτο.

Ο Πατριάρχης Φώτιος κατάρτισε τον 9ο αιώνα ένα έργο, ονόματι «Μυριόβιβλος», όπου κατέγραψε τη γνώμη του για 280 περίπου έργα από την αρχαιότητα ως τις μέρες του. Διέσωσε έτσι τη γνώμη των Βυζαντινών για την εποχή τους αλλά και την αρχαιότητα, διέσωσε και στοιχεία για κείμενα που σήμερα έχουν χαθεί.

-Η λογοτεχνία βρήκε κατά καιρούς ανθρώπους που την υπηρέτησαν χωρίς να είναι οι ίδιοι λογοτέχνες.

Σταδιακά, το Βιβλιοκαφέ απέκτησε φίλους και θαμώνες, ανοίχτηκε όχι μόνο σε καφέδες και ροφήματα αλλά και σε συζητήσεις, ιστολέσχες ανάγνωσης, έρευνες και δημοσκοπήσεις, ειδησεογραφικά σχόλια και αναλύσεις επί άρθρων που βλέπουν το φως της επικαιρότητας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Ο 3ος χρόνος τακτικής ιστολογικής ενασχόλησης με το βιβλίο με έχει κάνει πιο ώριμο να αποδέχομαι τις γνώμες των άλλων και να αναθεωρώ κάθε στιγμή τις δικές μου.

-Ο αναγνώστης είναι ο αναγκαίος άλλος πόλος της λογοτεχνίας. Χωρίς αυτόν τα κείμενα είναι φωνήεντα σε κόσμο κωφών.

Προσπαθώ να είμαι σαφής και δίκαιος στις εκτιμήσεις μου, να χρησιμοποιώ τις ανθρωπιστικές επιστήμες ως εργαλείο ανάγνωσης, προσπαθώ να ποικίλλω το ιστολόγιο με διάφορα θέματα και ιδέες, χωρίς να καταφεύγω σε δημοσιοσχετίστικες τακτικές, σε εύκολες κρίσεις, σε τυποποιημένες συνταγές.

Πατριάρχης Φώτιος

sjuzet@hotmail.com