Καφεΐνη

Το ιστολόγιο ξεκίνησε ως μια σειρά ανοιχτών επιστολών προς ένα σημαντικό για μένα πρόσωπο που ζούσε εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα, ενώ εγώ έμενα στη Βρετανία. Η ανταπόκριση στα μηνύματά μου, τα σχόλια των επισκεπτών, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων με άλλους μπλόγκερς, μ? έκαναν τελικά να σκέφτομαι την «Καφεΐνη» όχι ως ένα απλό εργαλείο επικοινωνίας, αλλά ως ένα τόπο συνάντησης όπου, αν μη τι άλλο, βρίσκω πάντα να με περιμένει ο άλλος μου ? εκτός τυπικών συμβάσεων και επαγγελματικών υποχρεώσεων ? εαυτός.


Γνωρίζουμε ότι, ως ουσία, η καφεΐνη εντείνει τις αισθήσεις αλλά μακροπρόθεσμα αμβλύνει τη μνήμη. Ήθελα το ιστολόγιο να λειτουργεί ως αντίδοτο στη επεκτατικότητα της λήθης, με το να επιβεβαιώνει τη σημασία που έχει ό,τι βιώνουμε στο παρόν.


Επειδή ένα μεγάλο μέρος της εμπειρίας μου οφείλεται στην τριβή με την τέχνη (του λόγου, της εικόνας, και, κυρίως, της σκέψης), η «Καφεΐνη» πήρε ? δίχως να το επιδιώξω ? την μορφή ενός ?βιβλιοφιλικού μπλογκ?. Οι αναρτήσεις μου ασχολούνται, κάποιες φορές, με εικαστικά γεγονότα, με θεατρικές παραστάσεις, και τις απονομές διαφόρων βραβείων. Κατά βάση, όμως, γράφω κείμενα για άλλα κείμενα ? κυρίως για την ξένη πεζογραφία και το θεωρητικό δοκίμιο. Τα δύο είδη δημιουργίας που με ?πονούν? περισσότερο ? την ποίηση (κάθε χώρας), και την ελληνική πεζογραφία, προτιμώ να τα αφήνω στην ησυχία τους ? ή, μάλλον, να ασχολούμαι μαζί τους μόνο όταν ο ίδιος ησυχάζω από τις λοιπές υποχρεώσεις μου.

Σε αντίθεση με τα άρθρα που γράφω για διάφορα, κυρίως Ευρωπαϊκά, περιοδικά, τα κείμενα της «Καφεΐνης», παρουσιάζονται στην πρώτη τους εκδοχή, δίχως ουσιαστικές διορθώσεις, εκφράζοντας απόψεις ή συναισθήματα που δεν θα ήταν ?φρόνιμο? να περιληφθούν σε ένα έντυπο ? όπως θα έχετε ίσως παρατηρήσει, τα περισσότερα από τα διεθνή έντυπα, ανεξαρτήτως ύλης, τείνουν να δημοσιεύουν ομοιόμορφα άρθρα, πασπαλισμένα μ? ένα ανώδυνο χιούμορ.

Δεν γνωρίζω αν και για πόσο θα συνεχίσει να υφίσταται η «Καφεΐνη», ή υπό ποία ακριβώς μορφή. Αν και οι αναρτήσεις της δεν περιέχουν τίποτα σπουδαίο, η συστηματική ενασχόληση με το ιστολόγιο, απαιτεί ? όπως κάθε μπλόγκερ γνωρίζει ? να αφιερώνεις ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου σου. Το σημαντικό για μένα είναι ότι, λόγω της «Καφεΐνης», διάβασα πιο προσεκτικά κάποια βιβλία, κι ότι συνάντησα ? τόσο στο δικό μου ιστολόγιο, όσο και σε άλλα, πολύ ενδιαφέροντα, μπλογκς ? συνομιλητές που απλά, αλλά ουσιαστικά, αγαπούν το βιβλίο.

(Μάρτιος 2010)